Gulvvarme: varmekabler, folie eller matter?

Publisert 15. februar 2022
elektriker vidar schau fra e-verket monterer varmekabler med hodelykt på
OPPLYST OPPVARMING: Vidar Schau fra E-verket Elektroinstallasjon AS er kjent med installasjon av varmekabler i private hjem.

Installasjon av gulvvarme har lenge vært vanlig i kjeller og bad, men blir stadig mer populært i vanlige oppholdsrom. Med varme i gulvet heves bokvaliteten, samtidig som du senker strømregningen.

Norske husstander bruker årlig store summer på oppvarming av boligen, fordi vårt nordiske klima gjør oss avhengige av nokså mye innetid. Det finnes mange måter å varme opp boligen på, og valg av oppvarmingskilde avhenger av type bolig, alder på boligen og prisen på installasjon og forbruk.

Å ha varme i gulvet har lenge vært vanlig i rom med flisgulv, som kjeller, gang eller bad. Dette er fremdeles vanlig, men med nye produkter på markedet har det også vist seg kostnadseffektivt å installere gulvvarme i oppholdsrom, under parkett og laminatgulv. Å installere varme i gulvet kan enten gjøres som en enkeltinstallasjon eller som en del av et større smarthussystem. I begge tilfeller er det store fordeler ved å installere varme i gulvet.

– Å installere gulvvarme har en dobbel effekt. Først og fremst vil gulvvarme bidra direkte til oppvarming av boligen og rommet det er installert i. For det andre dreier det seg om komfort. Med gulvvarme vil det føles godt å oppholde seg i hjemmet, og det tilfører en komfortvarme man ikke vil angre på.

«Er vi varme på beina er vi stort sett varme ellers og»

Ørjan Torkehagen DEVI
bakenforliggende bilde av varmekabler med varmekabelekspert Ørjan Torkehagen limt inn foran

Gulvvarme: hvilke muligheter finnes?

Ørjan Torkehagen jobber i DEVI, Norgeselitens eliteleverandør av produkter for gulvvarme. Han forteller at det finnes flere alternativer, og at det er flere faktorer som spiller inn når man skal velge den riktige løsningen.

– Hvilken løsning man velger avhenger av størrelse på rom, bruk av rommet, isolasjon, vinduer og om det er andre varmekilder å ta hensyn til. Det avgjør om man ønsker tradisjonelle varmekabler, eller om man heller skal gå for varmefolie, varmematter eller markedets Rolls Royce, DEVIs eget produkt, DEVIcell, sier han.

varmekabler lagt på et bad og er klart for støp produktbilde av varmefolie produktbilde av varmematter tre barn ligger på parkett med gulvvarme under som er devicell

Hva er varmekabler?

Denne varianten er tradisjonell, og legges i slynger i støp. Dette er vanlig i rom med flisgulv, og står gjerne for den totale oppvarmingen i rommet. Varmekabler kan også legges under tregulv, men da får man ikke utnyttet effekten en varmekabel kan gi, på grunn av regler knyttet til brennbart materiale. Varmekabler i ubrennbart materiale kan gi en effekt på opp mot 200 W/m2, men 150 W/m2 er vanlig. Varmekabler i støp vil også varme opp selve støpen, som gjør fordelingen av varmen jevn og bidrar til varmelagring i underlaget. Det er derfor ikke anbefalt å skru varmen opp og ned for mye, fordi det brukes en del energi på å få underlaget varmt. Varmekabler bygges relativt mye i høyden, grunnet betongen som støpes.

Hva er varmefolie?

Varmefolie kan brukes i alle tørre rom, men aldri på våtrom. Typiske bruksområder for varmefolie er kjøkken, soverom og stue, samt kjeller og gang der gulvtypen er enten tregulv eller laminat eller lignende. Varmefolie bygger veldig lite i høyden, og dersom du skal legge nytt gulv, vil varmefolien i praksis ikke påvirke høyden på gulvet. Med varmefolie får du jevn komfortvarme, og selve oppvarmingen av gulvet tar kort tid. Derfor styrer man ofte varmefolie opp og ned gjennom termostatens hev- og senkløsninger for å spare på strømmen.

Hva er varmematter?

Varmematter kommer levert med ferdig effekt mellom 70W og 200W per m2, men det vanligste effekten er 100W eller 150W. Skal du bruke mer enn 100W må gulvet være av ubrennbart materiale. Fordelen med varmematter er at det bygger lite i høyden, og kan festes direkte på underlaget i avrettingsmassen eller i flislimet som overdekning. Varmematter brukes i likhet med varmekabler i rom med gulvet som oppvarmingskilde og ikke kun komfortvarme, type bad, kjeller eller gang.

Hva er DEVIcell?

DEVIcell er DEVIs eget produkt, og er et alternativ til varmefolie. Denne varianten tåler mer enn varmefolien med tanke på knirking i gulvet, og med en innebygd isolasjonsplate sørger det for å isolere gulvet til underlaget samtidig som det varmer opp gulvet og rommet. DEVIcell bygger 13mm og passer for rom der du ikke er avhengig av å forholde deg til dørterskler og lignende.

Gulvvarme senker strømkostnadene

Å ha varme i gulvet vil også tilføre energi- og kostnadsbesparelser. Med gulvvarme kan du enkelt senke den øvrige temperaturen i rommet med 1-2 grader og likevel oppleve det som like varmt.

70 prosent av nordmenns strømforbruk består oppvarming. En undersøkelse gjort av strømleverandøren Tibber viser at man ved å senke temperaturen 1-2 grader kan du senke oppvarmingskostnadene med mellom 7 og 14 prosent. Det vil merkes på strømregningen.

– Er vi varme på beina er vi stort sett varme ellers og. I tillegg er strømforbruket ved gulvvarme jevnere og sånn sett mer effektiv enn andre varmekilder, sier Torkehagen.

En annen fordel ved gulvvarme er at man slipper å bruke vegg- og gulvplass på ovner. Det åpner for en større frihet i møbleringen av rom.

– Du kan helt fint legge tepper på gulvvarme, så lenge de puster. Det samme gjelder møbler, så lenge det er lufting mellom gulv og møbel, fortsetter han.

familie leker sammen på et gulv som har gulvvarme
OPPHOLDSROM: Varmefolie er populært i helt vanlige oppholdsrom som stue, kjøkken og soverom.

Enkel installasjon i både nye og gamle bygg

Selve installasjonen av gulvvarme er heller ikke særlig tidkrevende. Det avhenger av størrelse på rom og valg av produkt. Skal du legge varmekabler vil det naturligvis ta noe lengre tid, da det også må støpes betong i forbindelse med installasjonen.

– Dette er en jobb vi gjør veldig ofte. Mest på bad og i rom med flisgulv, men også under andre typer gulv, som parkett eller laminat, sier Vidar Schau i E-verket Elektroinstallasjon AS.

portrettbilde av vidar schau fra e-verket elektroinstallasjon as medlem av norgeseliten as
STOLT MEDLEM: Vidar Schau og E-verket Elektroinstallasjon er medlem av Elektrikerkjeden Norgeseliten.

Elektrobedriften med base på Skullerud i Oslo har vært medlem av Norgeseliten siden 1997. De arbeider mye med rehabilitering av hus og leiligheter, men også noe nybygg og tilbygg i tillegg til arbeid i næringslokaler. Han har ikke opplevd at kunder angrer på valget, spesielt i rom det vanligvis er annen type oppvarming.

– Bad og kjeller er nesten must have, på grunn av det kalde gulvet. Men vi ser også at kundene er svært fornøyde med gulvvarme i vanlige oppholdsrom, avslutter han.

Barbeinte føtter går på oppvarmet tregulv

Interesse for gulvvarme?

Sertifikater

Samarbeidspartnere